vrijdag 17 oktober 2008

Bondsdag Duitsland keurt verlenging ISAF-mandaat voor Noord-Afghanistan goed

Het Duitse parlement, de Bondsdag, heeft donderdag de beslissing van de regering Merkel goedgekeurd om het mandaat voor de troepen met 14 maanden te verlengen en het mogelijk te maken om 1.000 extra troepen te sturen naar Afghanistan.

De Duitsers hebben momenteel ongeveer 3.400 soldaten in Afghanistan gestationeerd. Ze leiden het Regionaal Commando Noord van de ISAF in Mazar-e-Sharif en de Provinciale Reconstructie Teams in de noordelijke provincies Badakhshan en Kunduz.

Ze staken echter wel de deelname aan de Operation Enduring Freedom die door de VS wordt geleid.

Stemming
Voor verlenging van het mandaat met 14 maanden en het mogelijk uitbreiden van het troepenaantal stemden 570 volksvertegenwoordiger voor, tegen stemden er 42.

In 2007 stemden totaal 453 parlementariƫrs in met de verlenging van de missie, 79 stemden tegen en 48 volksvertegenwoordigers onthielden zich van stemming. Het besluit viel 1 dag voordat het mandaat op 13 oktober verstreek.

In 2006 stemden 492 afgevaardigden voor, 71 stemden tegen, en negen onthielden zich van stemming.

Dit jaar kon het besluit van de regering dus op meer steun rekenen in het parlement.

Noord-Afghanistan
NAVO-bondgenoten die in het gewelddadige zuiden opereren zien graag dat Berlijn daar ook komt helpen, maar dat mag niet volgens het mandaat dat ze hebben gekregen.

Het mandaat is nu verlengd tot na de Duitse parlementsverkiezingen eind 2009. Eerder verlengden de Duitsers hun mandaat met een jaartje.

De Duitsers leveren na de Verenigde Staten en Groot-Brittanniƫ de meeste troepen voor de International Security Assistance Force (ISAF) die wordt geleid door de NAVO.

De ISAF wordt geconfronteerd met steeds meer aanvallen van opstandelingen en kan versterkingen goed gebruiken. De Duitsers leveren onder meer teams om de Afghaanse politie op te leiden.

De Duitsers opereren in het noorden dat bekend staat als “relatief rustig”, hoewel er een toename is van activiteiten en aanvallen van rebellen.

Zie ook
Duitsland verlengt mandaat en stuurt versterkingen
Duitsland verlengt ISAF-mandaat Afghanistan 1 dag voor verstrijken