woensdag 22 oktober 2008

Franz Josef Jung wil in Afghanistan blijven na dood ISAF-soldaten Duitsland

De Duitse minister van Defensie Jung heeft gezegd dat hij tegen de terugtrekking is van de Duitse Bundeswehr uit Afghanistan. Zijn uitlatingen volgden op de dood van 2 Duitse parachutisten en 5 Afghaanse kinderen maandag bij een zelfmoordaanslag in Kunduz.

De minister zou een eventuele terugtrekking uit het Aziatische land een zware fout vinden.

Maandag vonden door een zelfmoordaanslag van een aanhanger van de Taliban in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz twee Duitse militairen de dood. Ook vijf kinderen kwamen bij de aanval om het leven. Er vielen meerdere gewonden.

De aanslag werd uitgevoerd op ongeveer 5 kilometer ten zuidwesten van het Duitse PRT in Kunduz, aldus een woordvoerder van de Bundeswehr.

In totaal waren er op dat moment 160 Duitse soldaten, 30 soldaten van het Afghaanse Nationale Leger alsmede ongeveer 20 Afghaanse politiemannen ingezet. Ze trokken aanwijzingen die ze hadden ontvangen over verborgen wapenopslagplaatsen na.

De militairen hadden twee raketten ontdekt toen een aanvaller zich in de lucht liet springen die naast een auto van het type Mungo stond.

Een 25-jarige Duitse stafonderofficier en een 22-jarige soldaat eerste klas die bij het voertuig in de buurt waren kwamen om het leven. Twee soldaten raakten gewond. Ook vijf Afghaanse kinderen vonden de dood.

Een kind dat zwaar gewond raakte werd naar het Duitse hospitaal in Kunduz overgebracht.

De Duitse militairen die werden gedood en gewond raakten behoorden bij het Fallschirmjägerbataillon 263 uit Zweibrücken. De militairen arriveerden in september als versterking voor het PRT in Kunduz.

Dr. Franz Josef Jung veroordeelde de aanslag in scherpe bewoordingen. „Hier lat zich de brutale en mensenverachtende instelling van de Taliban zien. Rücksichtsloze terreur gaat ze boven alles,“ aldus de Duitse defensieminister.

Jung zei dat de Bundeswehr verder zal gaan met de opdracht in Afghanistan. Berlijn wil de Afghaanse regering helpen bij het brengen van veiligheid en stabiliteit in de noordelijke provincies en leidt daarnaast Afghaanse agenten en soldaten op.

Zie ook
ISAF-militairen uit Duitsland en kinderen gedood in Kunduz in Noord-Afghanistan