dinsdag 7 oktober 2008

Duitsland verlengt mandaat en stuurt versterkingen

De Duitse regering heeft dinsdag het besluit genomen om de missie in Afghanistan met 14 maanden te verlengen. Er zullen bovendien 1.000 extra Duitsers naar Afghanistan worden gestuurd voor de ISAF-veiligheidsmacht, maar er wordt gestopt met deelname aan OEF.

Het kabinet van bonskanselier Angela Merkel besloot dat de versterkingen niet in het zuiden worden ingezet waar de opstand van de Taliban het hevigst is. Bondgenoten hebben Berlijn verschillende keren gevraag naar het zuiden te komen maar kregen nul op rekest.

Het besluit van Merkel moet nog wel worden goedgekeurd door de Bondsdag. De vorige keren werd het regeringsbesluit met ruime meerderheid aanvaard.

De Duitse regering weigert ondertussen een datum te geven wanneer de troepen Afghanistan zullen verlaten, de zogenoemde “exit-strategie”.

Een woordvoerder van de regering, Thomas Steg, zei dat “niemand weet wanneer het Afghaanse volk zelf voor veiligheid kan zorgen”.

Zoals verwacht heeft de NAVO enthousiast geregeerd over de Duitse verlenging van het mandaat. De NAVO zit al jaren te springen om extra soldaten. Ondertussen is de veiligheidssituatie in Afghanistan nog niet eerder zo slecht geweest sinds de Taliban eind 2001 werden afgezet.

De verdragsorganisatie hoopte wel dat Berlijn ook naar het zuiden zou komen.

Een andere verandering binnen het mandaat is dat Duitsland geen special forces meer beschikbaar zal stellen aan de Amerikaanse Coalitie Operation Enduring Freedom (OEF).

Er waren naar verluidt 100 Duitse elitesoldaten die meededen aan deze operatie. Vooral door operaties van deze troepenmacht zouden er veel burgerdoden vallen.

Tot de deelname van Berlijn aan OEF behoren ook een fregat bij de Hoorn van Afrika en twee verkenningsvliegtuigen die in Djibouti zijn gestationeerd.

Voor de ISAF-veiligheidsmacht die wordt geleid door de NAVO zit Duitsland momenteel in het noorden van Afghanistan waar de situatie “relatief rustig” wordt genoemd. Er is wel een toename van gewelddadigheden.

Berlijn leidt de Provinciale Reconstructie Teams in de provincies Kunduz en Badakhshan en het Regionaal Commando Noord van de ISAF in Mazar-e Sharif. Een van hun taken is het opleiden van Afghaanse soldaten en politieagenten.